Recepten

Brownies!

Er zijn volgens mij 100 manieren om een brownie te bakken, voorlopig heb ik er al twee verschillende geprobeerd.

Mijn man is absoluut fan van het eerste recept, ik houd meer van de tweede.

Smeuïge Brownie

Niet zo lang geleden vond dit recept online voor een heerlijke brownie. Snel, eenvoudig en overheerlijk! Omdat er veel boter in zit, is dit recept redelijk zwaar, maar wel heel lekker!

Tijd: 15 min. voorbereiding + 40 min. in de oven
Recept voor circa 10 personen
Benodigdheden:

  • 100 gram pure chocolade
  • 275 gram melkchocolade
  • 250 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 3 eieren
  • 225 gram lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder

Begin met het voorverwarmen van je oven op 180 graden. Vet vervolgens je ovenschaal lichtjes in met een klein beetje boter en bedek de bodem van de ovenschaal met bakpapier. Ik heb zelf het bakpapier aan beide kanten van de ovenschaal laten uitsteken zodat je de brownie makkelijk uit de vorm kunt tillen.

Smelt de boter in een pannetje op een heel zacht vuurtje.
Breek ondertussen de chocolade in kleine stukjes (ik gebruik callets, die heb ik namelijk in gorte hoeveelheden voorradig). Als de boter gesmolten is voeg je de chocolade toe en laat je deze zachtjes smelten. Ondertussen klop je in een kom 3 eieren door elkaar totdat ze een beetje schuimig zijn geworden. Voeg daarna de basterdsuiker toe en klop nogmaals alles even door elkaar.

Als de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je de bloem en het bakpoeder toe, roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het chocolademengsel toe aan de opgeklopte eieren. Schep dit even goed door elkaar en zodra het gemengd is, giet je het beslag in de ovenschaal/bakvorm.
Zet circa 40 minuten in de oven.

Luchtige Brownie

In deze brownie zit veel meer bloem, hij is dus iets luchtiger. Omdat hier enkel pure chocolade wordt gebruikt, smaakt hij ook iets minder zoet. Je bent natuurlijk vrij om (een deel van) de pure chocolade te vervangen door melkchocolade.  Dit recept spreekt van zelfrijzend bakmeel, dat had ik niet in huis, maar dat maak je zelf door flink wat bakpoeder toe te voegen aan de bloem en dat goed te mengen, best voor het zeven.

Tijd: 15 min. voorbereiding + 35 min. in de oven
Recept voor circa 10 personen
Benodigdheden:

  • 200 g pure chocolade
  • 100 g boter (+ een beetje extra om de bakvorm in te vetten)
  • 75 g witte kristalsuiker
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (zo’n 30 g)
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • Ongeveer 120 g walnoten of andere noten
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een bakvorm van ongeveer 30 x 20 cm in met een klontje boter.

Breek de chocolade in stukjes en verwarm de boter samen met de brokjes chocolade in een kookpot op een laag vuurtje of in de magnetron. Blijf roeren met een lepel tot de boter en de chocolade volledig vloeibaar zijn.

Neem een mengkom en breek de eieren. Voeg dan de drie verschillende suikers en het snufje zout toe. Klop of mix de massa tot het geheel begint te schuimen. Giet de boter en chocolade bij het schuimende mengsel en klop tot een mooi, vloeibaar geheel.

Zeef de bloem erbij en roer die rustig onder het mengsel. Voeg ook de helft van de noten toe.

Giet dit beslag in deeen bakvorm en verdeel er de andere helft van de noten over.

Zet de bakvorm in de oven en laat de brownies gedurende 30 à 35 minuten garen. De baktijd is afhankelijk van hoe smeuïg je je brownies wilt.

Neem de bakvorm uit de oven en laat hem even afkoelen. Aansnijden en smullen maar!