Stadsgids-chocolatier Carolien Krijnen met workshops met diamantpoeder
(Deze workshops maakten deel uit van een tijdelijke actie en worden niet meer gegeven)
CAROLIEN KRIJNEN CHOCOLATIER EN STADSGIDS
kp
“Voor alle duidelijkheid: het is volledig veilig”
ANTWERPEN
De Franse koningin Catharina de’ Medici gebruikte diamantpoeder om haar vijanden te vermoorden, stadsgids en chocolatier Carolien Krijnen gebruikt het in haar workshops om chocoladecreaties te versieren. “Maar ik heb eerst gecheckt of het wel veilig was.”
MAAIKE FLOOR
Het was niet alleen een zoektocht naar het poeder zelf, maar ook naar de mogelijke gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn. “Voor de duidelijkheid: het is veilig. Ik ben eerst naar mijn huisarts gestapt. Die verwees me door naar het antigifcentrum. Daar zagen ze er ook geen graten in. Tot slot ben ik nog met diamantslijpers gaan spreken. Zij werken zonder mondmasker, dat stelde mij gerust.”
Bij Adri Diamond Tools uit de Diamantwijk vond ze het poeder, dat overigens meer op as lijkt dan op geslepen diamant. “Ik gebruik het alleen in heel lage doses. Het poeder is vrij dof en heeft geen smaak. Daarom meng ik het met suiker en kleurstof, zodat het meer gaat schitteren. Het is dus meer de gimmick dan dat het de smaak van de Callebaut-chocolade echt beïnvloedt”, zegt de chocolatier. Het diamantpoeder zelf is niet veel waard en wordt in de industrie gebruikt om andere diamanten beter te kunnen slijpen.
Carolien Krijnen (52) heeft sinds drie jaar haar chocoladeatelier in de wijk Sint-Andries, nadat ze haar brevet van chocolatier had behaald op hotelschool PIVA. Daarnaast is ze ook al vijftien jaar stadsgids, een job die ze combineert met het geven van de workshops. “Ik was in Antwerpen de eerste met een chocoladewandeling. Ik ben ook gepassioneerd door diamanten. Ik heb op een veiling een diamanten armband van Elizabeth Taylor kunnen kopen. In mijn workshops focus ik op Antwerpse thema’s, zoals Brabo, mode en nu dus ook diamant.”
“Ik gebruik het diamantslijpsel alleen in heel lage doses. Het poeder is vrij dof en heeft geen smaak”
De diamantworkhops (90 tot 95 euro) zijn duurder dan de andere workshops (vanaf 50 euro). “Wie dat wil, kan ontvangen worden met een diamond cocktail, waarbij in één van de glazen een echte diamant zit. Dat kost dan wat meer. Ik heb veel bedrijven als klant, die vaak al veel dingen gedaan hebben. Zo wil ik origineel blijven. Ook voor vrijgezellenfeestjes of vriendinnengroepen lijkt het me interessant.”
“Origineel”
Chocolatier Dominique Persoone vindt het concept origineel. “Echt diamantpoeder? Dat heb ik nog nooit gehoord. Ik zou het ook niet durven, denk ik. Diamant is toch een soort glas, iets wat wij nergens in het productieproces mogen gebruiken. Omdat we veel aan Japan exporteren, zijn er extra strenge voorwaarden. De alcohol die in de pralines gaat, mag bijvoorbeeld nooit uit glazen flessen komen.”
Persoone werkt wel met bladgoud en -zilver, vooral in de kerstperiode. “In een heel dun laagje, anders is het veel te duur. Edelmetaal zou gezond zijn, zeker zilver. Daar bestaan zelfs kuren mee, voor oververmoeide of zieke mensen. In de belle époque gebruikten ze goud in cocktails om hun rijkdom te tonen. In Amerika heb je ijsjes met goud en onlangs is er een côte à l’os geveild met puur bladgoud op.”
De chocolatier heeft ook geëxperimenteerd met glow in the dark-effecten op de pralines. “Omdat de smaak niet zo goed was, ben ik daarmee gestopt.” Wat hij wel nog steeds verkoopt, is zijn ruim tien jaar geleden ontworpen chocoladesnuifmachine. “Die heb ik ontworpen voor een feestje van The Rolling Stones. Nadat zij erover verteld hadden in een interview, ontplofte mijn mailbox”, vertelt Persoone. “Intussen zijn er zo’n 25.000 van verkocht. We hebben toen ook advies ingewonnen van dokters. Het kon zeker geen kwaad, maar je moet het wel met mate gebruiken.”