TYPISCH ANTWERPS
Stadsgids-chocolatier Carolien Krijnen start met originele workshops

De Franse koningin Catharina de’ Medici gebruikte diamantpoeder om haar vijanden te vermoorden, stadsgids en chocolatier Carolien Krijnen gebruikt het in haar workshops om chocoladecreaties te versieren. “Maar ik heb eerst gecheckt of het wel veilig was.”

Het was niet alleen een zoektocht naar het poeder zelf, maar ook om uit te sluiten dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. “Voor de duidelijkheid: het is veilig. Ik ben eerst naar mijn huisarts gestapt. Die verwees me door naar het antigifcentrum. Daar zagen ze er ook geen graten in. Tot slot ben ik nog met diamantslijpers gaan spreken. Zij werken zonder mondmasker, dat stelde mij gerust.”

Bij Adri Diamond Tools uit de Diamantwijk vond ze het poeder, dat overigens meer op as lijkt dan op geslepen diamant. “Ik gebruik het alleen in heel lage doses. Het poeder is vrij dof en heeft geen smaak. Daarom meng ik het met suiker en kleurstof, zodat het meer gaat schitteren. Het is dus meer de gimmick dan dat het de smaak van de Callebaut-chocolade echt beïnvloedt”, zegt de chocolatier. Het diamantpoeder zelf is niet veel waard en wordt in de industrie gebruikt om andere diamanten beter te kunnen slijpen.

Armband van Elizabeth Taylor

Carolien Krijnen (52) heeft sinds drie jaar haar chocoladeatelier in de wijk Sint-Andries, nadat ze haar brevet van chocolatier had behaald op de PIVA. Daarnaast is ze ook al vijftien jaar stadsgids, een job die ze combineert met het geven van de workshops. “Ik was in Antwerpen de eerste met een chocoladewandeling. Ik ben ook gepassioneerd door diamanten. Ik heb op een veiling een diamanten armband van Elizabeth Taylor kunnen kopen. In mijn workshops focus ik op Antwerpse thema’s, zoals Brabo, mode en nu dus ook diamant.”

Creatief met chocolade en diamantpoeder

De diamantworkshops (90 tot 95 euro) zijn duurder dan de andere workshops (vanaf 50 euro). “Wie dat wil, kan ontvangen worden met een diamond cocktail, waarbij in één van de glazen een echte diamant zit. Dat kost dan wat meer. Ik heb veel bedrijven als klant, die vaak al veel dingen gedaan hebben. Zo wil ik origineel blijven. Ook voor vrijgezellenfeestjes of vriendinnengroepen lijkt het me interessant.”

www.chocalicious.be

Tekst: Maaike Floor

Afbeeldingen: Kioni Papadopoulos